Uygulanan teþviklerde yeni bir aþamaya geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý, ülke genelinde Ar-Ge, Ür-Ge ve yatýrým desteklerini yeniden kurgulayarak, üretici ve alýcýyý ayný anda teþvik eden Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý çaðrýsýna çýktý.
"Program ülkemizde ilk kez uygulanýyor"
Ülkemizde ilk kez uygulanan programla yüksek katma deðerli ürünlerin, yerli imkân ve kabiliyetlerle üretimi hedefleniyor. Bu amaçla odak sektörlerdeki öncelikli ürünlerin destekleneceði program kapsamýnda, ilk olarak makine sektörüne yönelik projeler kabul edilecek. Bir sonraki aþamada destekler bilgisayar, elektronik, optik, elektrikli teçhizat, eczacýlýk, kimya ve ulaþým araçlarý sektörleriyle devam edecek.
“50 milyon üzerindeki yatýrýmlara proje bazlý teþvik”
Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý kapsamýnda stratejik yatýrým teþviklerinden faydalanacak yatýrýmlar, katma deðerli üretimin artýrýlmasý yönünde önemli bir adýmý oluþturuyor. Yatýrýmlarda tutar eðer 50 milyon lirayý aþarsa bu durumda proje bazlý teþvik sistemi devreye girecek. Böylelikle dýþ ticarette ülkemizin rekabet gücünün zayýf olduðu ya da dýþ ticaret açýðý verdiðimiz ürünlerde yerli üretim kapasitesinin geliþtirilmesi saðlanacak. Program ayrýca ülkemizin gelecekte hýzlý bir talep artýþýna sahne olacak ileri teknolojili ürünlerde öncü ülkeler arasýnda yer almamýzýn önünü açacak.
"2 aþamalý baþvuru"
Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý kapsamýnda yapýlacak proje ön baþvurularý 3 Ekim-22 Kasým tarihleri arasýnda "http://www.hamle.gov.tr" internet adresi üzerinden çevrimiçi olarak alýnacak. Program baþvurularý, ön baþvuru ve kesin baþvuru olmak üzere 2 aþamada olacak. Baþvuru yapýlan projelere ait bilgi ve belgeler detaylý inceleme sonrasýnda, projenin Ar-Ge ihtiyacý varsa bunun da baþvuru kapsamýnda sunulmasý talep edilecek.
Yatýrým tutarý 10 milyon liranýn üzerinde olan ve üretmeyi hedeflediði ürün "Öncelikli Ürün" listesinde yer alan projelerden ise kesin baþvuru yapmasý istenecek. Kesin baþvurular 12 Kasým-13 Aralýk tarihlerinde alýnacak. Kesin baþvuru sürecinde Ar-Ge ihtiyacý bulunan firmalar, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) desteklerine yönlendirilecek. Projenin niteliðine göre yatýrýmcýlar Küçük ve Orta Ölçekli Ýþletmeleri Geliþtirme ve Destekleme Ýdaresi Baþkanlýðý (KOSGEB) destekleri, stratejik yatýrým veya proje bazlý teþviklere baþvuru konusunda bilgilendirilecek.
Ayrýca firmalarýn, proje detaylarýný içeren Proje Fizibilitesi Raporu'nu da elektronik olarak program portalýna yüklemesi talep edilecek. Kesin baþvuru tarihinden sonra deðerlendirme süreçleri baþlatýlacak.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.