Ajansýmýz koordinasyonunda Çankýrý Ýl Özel Ýdaresi tarafýndan hazýrlanarak AB’ne sunulan proje ile Çankýrý Kýzýlýrmak Havzasý’nýn daha temiz ve saðlýklý kalmasýný saðlamak amacýyla, çevre duyarlýlýðý yüksek teknolojik ekipmanlar yardýmýyla katý atýklarýn sistem tarafýndan belirlenen en kýsa rota üzerinden sistematik bir þekilde toplanmasý ve il için pilot uygulama oluþturulmasý öngörülüyor.
Avrupa Ortaklýk Aracý (ENI) Karadeniz Havzasý Sýnýr Ötesi Ýþbirliði (SÖÝ) Programý’na sunulan proje kapsamýnda, Çankýrý ili Kýzýlýrmak Havzasýnda bulunan köylerin katý atýklarýnýn uydu takip sistemleri ile düzenli bir þekilde takip edilerek, sürecin yönetilmesi, en kýsa toplama rotalarýnýn oluþturulmasý ve çöplerin böylece daha sistematik þekilde toplanmasý ve il için pilot uygulama bölgesinin oluþturulmasý planlanýyor. Proje ile ayný zamanda proje ortaðý ülkelerde iyi uygulama örneklerinin incelenerek ülkeler arasýndaki kurumlarýn iletiþim aðlarýný geliþtirerek, bilgi ve tecrübelerini artýrmalarý hedefleniyor.
AB’ye sunulan projenin kabul edilmesi halinde Çankýrý’da çevreyle ilgili toplumsal bilinç ve duyarlýlýðýn artýrýlmasýna yönelik eðitimlerin verilmesinin yaný sýra, uygulama sonrasýnda projenin çevreye olan katkýsýný deðerlendiren raporlarýn da hazýrlanmasý planlanýyor.
Toplam bütçesi 716.000 Euro olarak tasarlanan projenin baþarýlý bulunmasý halinde projenin ana yürütücüsü Çankýrý Ýl Özel Ýdaresi Türkiye ortaðý olacak. Projenin diðer ortaklarý ise Bulgaristan’dan Bölgesel Kalkýnma Vakfý (Regional Development Foundation) ile Gürcistan’dan Batum Þota Rustaveli Devlet Üniversitesi (Batumi Shota Rustaveli State University) olarak belirlendi.
Ajansýmýz Çankýrý Yatýrým Destek Ofisi ve Ýl Özel Ýdaresi tarafýndan yürütülen Kýzýlýrmak Havzasý Katý Atýk Toplama konusunda büyük öneme sahip projeyle ilgili kararýn AB program otoritesi tarafýndan yýl sonuna doðru açýklanmasý bekleniyor.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.