Avrupa Ortaklýk Aracý (ENI) Sýnýr Ötesi Ýþbirliði (SÖÝ) Programý kapsamýnda hazýrlanan proje ile Kastamonu ve Sinop’ta genç giriþimcilerin kestane üretimi ve özellikle kestane unu, kestane çikolatasý vb. ürünlerde iþlenmesi konusunda cesaretlendirilmesi, ilçelerde kooperatiflerin kurulmasý, coðrafi iþaret alýnarak markalaþma adýmlarýnýn atýlmasý ve Karadeniz’de iyi uygulama örneklerinin incelenerek ülkeler arasý bir network oluþturulmasý amaçlanýyor.
Projenin kabul edilmesi halinde Kastamonu ve Sinop illerindeki genç giriþimcilere yönelik pazarlama ve markalaþma planlarýnýn hazýrlanmasý, markalaþma eðitimleri, markalaþma, marka tanýtýmý ve kestanenin çeþitlendirilmesi üzerine Ýtalya’nýn en yoðun kestane üretimi ve ihracatýnýn yapýldýðý Mugello bölgesine çalýþma ziyareti ve Coðrafi Ýþaret alýnmasý için belgelerin hazýrlanmasýný kapsayan çalýþmalarýn yapýlmasý planlanýyor.
Toplam bütçesi 590.110 € olarak tasarlanan projenin baþarýlý bulunmasý halinde Sinop ve Kastamonu illerindeki orman iþletme þefliklerinin baðlý olduðu Kastamonu Orman Bölge Müdürlüðü projenin Türkiye ortaðý olacak. Projeye yurtdýþýnda ise Gürcistan’dan Toplumsal Kalkýnma Birliði (Community Development Association), Tarýmsal Çözümler (Agro Solutions) ve Ýmereti Bölgesel Otoritesi ile birlikte Bulgaristan’dan Teknoloji ve Ýnovasyon Transferi Birliði (Bulgarian Association for Transfer of Technology and Innovation) kuruluþlarýnýn ortak olarak katýlým saðlamasý hedefleniyor.
Kastamonu ve Sinop illeri için kestane konusunda büyük öneme sahip projeyle ilgili kararýn AB program otoritesi tarafýndan yýl sonuna doðru açýklanmasý bekleniyor.
Kamuoyu bilgisine saygýyla duyurulur.